Tuesday, 23 October 2012

i-Akaun...

Assalamualaikum wbt & salam sejahtera semua...

Dulu CikUna ada berjanji nak share information apa yang CikUna tahu pada semua dan insyaALLAH ilmu sangat berguna untuk semua terutamanya wargaNEGARAku yang tercinta ini... Pengalaman serta ilmu yang CikUna dapat dari datang kerja hari-hari di KWSP... hihi..

First, nak tanya dulu adakah u all semua sudah mempunyai akaun KWSP ?? eh lupa nak mention yang pertanyaan hanya ditujukan khas buat mika2 yang sudah bekerja samada dalam sektor swasta atau kerajaan ( kontrak ). Tak terkecuali kepada yang jadi majikan eh...jangan mengelat nak mencarum untuk masa depan anak2 buah tu.. penat tau diorang kerja... kan?kan?

Ok lah... sebenarnya, CikUna just nak share benda baru yang KWSP dah start promote maybe sebelum CikUna menapak dekat situ lagi kut... i-Akaun... pernah dengar atau terbaca apa2 info tentang i-Akaun tak ?? hahah... oleh kerana CikUna ditempatkan di bawah Seksyen yang mempunyai hubungkait besar serta akrab dengan produk KWSP ie website myEPF &  kiosk. So, sedikit sebanyak ilmu yang ada bolehla dikongsi bersama.

Tahu apa kelebihan i-Akaun ni? ianya salah satu cara pihak KWSP untuk memudahkan ahli2nya untuk menyemak dan mencetak penyata akaun KWSP, membuat pengiraan untuk mengeluaran ( akaun ke-2 je tau jangan pandai2 nak kira akaun ke-1..hihi ), menyemak penamaan ( kempen terbaru yang akan CikUna kongsi info kemudian ), mengemaskini maklumat diri.. etc


sila klik banner ni untuk ke mendaftar i-Akaun

Proses pendaftaran tak payah nak susah2 ke ATM withdraw duit pun, cuma perlu ke mana2 kaunter KWSP yang terdekat atau mana2 mesin Kios KWSP untuk mengambil kod pengaktifan. Dengan kod pengaktifan tu lah baru boleh mendaftar ke i-Akaun dengan mengekses internet je... mudah je kan?? Sambil2 berblogwalking boleh semak & cetak penyata sekali ( kalau diperlukan la eh.. =P )...

InsyaALLAH di lain entry CikUna akan share cara2 untuk mendaftar i-Akaun dan banyak lagi... Tapi jangan tanya CikUna macamana nak keluarkan duit dari akaun 1 k.. yang tu kena make sure umur dah cukup 55 baru boleh cerita k .. hahaha

Sekian dari CikUna pada entry kali ini...

Typing off ~~~~<<<<<< 






9 comments:

Hanamiko Sakura said...

saya tak tahu.. harharhar!! :P

Ujie said...

Tau psl ni, suami akak ada buat. sng nk check bila2 perlu.

Oh, una kerja kat KWSP rupanya..

Azlan Strider said...

produk I-akaun nie menarik..tak perlu dah saya untuk pergi pejabat KWSP jauh2 untuk check penyata tahunan..

Regards,
-Strider-

loytha'san said...

Merajukkah? Hehe...

reenapple said...

tak tahu pom/. Haha. Aku keje pun belum lagi. Kih kih.

Telor Power said...

tanya kawan2 yg lebih arif la cik una

Hanis MY said...

wahh bagusnyaa thanks for sharing rindu sama cik una akak pun skrg busy nk bw bagai wuwuwu...

ct kektus said...

ohh. baru tahu ada i-akaun. :)

CikUna said...

Terima kacehh kpd yg sudi meninggalkan komen... lama dah x hupdate blog ni... Tunggu CikUna ye... nak share more info... tq u olls... muah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...