Sunday, 12 February 2012

Alahai Si GG Bongsu....

Budak kecik dongak-dongak,
Dongak langit nampak kelawar,
Aduhai gusi kenapa bengkak,
Alkisahnye si GG bongsu nak keluar...

hehe...CikUna  yang suke nak buat  Cikgu BM      
nanges2 dengan pantun rojak buahnye...

Ok tak pantun tu U all ?? hehe... Entry kali nie bukan nak cite pasal ape pon. Just nak share pengalaman Cikuna bengkak gusi sebab si GG bongsu nak terkeluar nie..wuuuu sangat sakit you.. Sampai2 Doc ( bukan Dentist ) bagi MC 2 hari...hihi ( suke la tue cuti lame from Thu - Sun ) tetapi AWAS dengan kerja di tray...hurm ( toing 2x ). Actually CikUna ade gak jumpe Dentist tapi time tu gusi tengah syok membengkak, so beliau pun tak berani la nak kerat ke, tebuk ke, ape2 la yang sewaktu dengannye..hehe 


Sakitnye hanya orang yg sama waktu dengannye yg tahu... Bayangkan tetibe je pipi bolat sebelah, nak telan air liur pun perit, nak gelak2 sakan mcm selalu pun kene cover ayu je.. eceh.. nak makan lagi la.. hanye mampu telan bubur je.. Thanks IBU & SISTER,,, hurm.. camtu la 2 -4 hari... 

Dan berkat kesabaran ditambah dgn disiplin makan ubat ( tu pun Ibu yang pakse makan..ngeee ) Alhamdulillah , finally bengkak dah surut & si GG bongsu pun dah start keluar untuk berlatih menguyah..
 \\( ^_^ )//

Ade la beberapa petua yang CikUna pun tak tau keberkesananNYE. Tapi petua orang dolu2 mesti jadi kan? kan?...
  • Kumur-kumur dengan air garam yang suam2 kuku ( bukan air panas tengah gelegak tau )
  • Letak serbuk bunga cengkih yang dihancurhan pada tempat yang sakit
  • Tuam dekat bahagian luar pipi dengan ais ( ice-cream pun boley kut..haha ) petua ni adik CikUna yang bagi.. so, mcm bukan org dolu2 kan? hehe

CikUna percaya mesti ada antara U all yang pernah mengalaminye kan? Chill K !! X amo malu2.. huahaha...




* belek~tilek~CikUna : Ada orang cakap sakit GG tu, sakit yg ke2 tersakit after sakit bersalin... Wallahualam..

9 comments:

Telor Power said...

sakit gigi sakit pertama kot. dan membosan kan semua tak kena.

bersalin hanya pada perempuan jadi no komen ttg tu hehehe

semutsengal said...

tak penah kena pun.



LALALALALALALALLALA.

HeNRieTTa JoSe said...

Hah? Skit yng kedua ke? Alamak sakitnye...huhuhu...ggnden blom tumbuh laei nie...

Hanis MY said...

tak suka jumpa dentist huhu btw arigatou tips tu!

Woofer Storm said...

memang skit,bab gigi bongsu ke,gusi bengkak ke.asal masalah pasal gigi memang sakit tau..sabar ye..

#dear,sakit gigi tu yang ketiga..selepas mati dan perempuan bersalin..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

eh memang pun bab sakit berkaitan ngan gigi ni terus potong segala jenis mood hope skrng dah kurang sket bengkak tue na...hugs!

Azlan Hasan said...

erk...tumbuh gigi laa paling tak best..sib baik dah lepas..tapi xigt laa plak cammana pengalaman tu dulu..hehehe

Regards,
-Strider-

Woofer Storm said...

malas nak update la ni..hehe

cpt update,tak kira..update^^mseh sudi drop komen kat blog merepek sy ye..slmt mlm..

Nisa Greennnpanda said...

owh, nsb baik dh gi jmpe dentist awl thn ari tue.. gi cuci gigi, hehe.. XD

takat nie xpenah lg skt gigi, xtau lg rsnye camne...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...